Macaristan’da; ‘21. Yüzyıl Türk Asrı Olacaktır’
Her yıl düzenlenen geleneksel Turan kurultayı için dünyanın çeşitli ülkelerinden Türkler Macaristan’da bir araya geldi.
Macar Türklerinde Türklük bilinci bu yıl zirve yaptı. Son yıllarda çeşitli alanlarda Türkiye–Macaristan dostluğu işbirliği Macaristan’ın Turan kurultayına ev sahipliği yapmasıyla da Türk dünyasında ses getirdi.
Her yıl düzenlenen geleneksel Turan kurultayı için dünyanın çeşitli ülkelerinden Türkler Macaristan’da bir araya gelddi.
Türk milliyetçisi kişi kurum ve kuruluşların yoğun ilgi gösterdiği kurultaya Türkiye’den katılım yüksek oldu.
İlteriş Vakfı’nın organizesinde bir gurubunda katıldığı kurultayla ilgili gazetemize değerlendirmede bulunan Gazeteci-Yazar İsmail Türk dün hayal edilenlerin bu hızla hayata geçtiğine dikkat çekerek 21.yüzyıl Türk yüzyılı olacak dedi.
Türk kurultayla ilgili yaptığı değerlendirmede ‘.. Burada soydaşlarımızla Türklük bilinci gelişmiş topluluklarla akraba soydaşlarımızla dünyanın çeşitli ülkelerinden gelip Macaristan’da el ele tutuşan Türkler gelecek yüz yılın TÜRK YÜZYILI olacağının işaretini vermekteler.
Burada Macaristan’da çok iyi ağırlandık özellikle otoban üzerinde dinlenme tesisi işleten işadamı Hakan Tekinali Macaristan’da bizlere ev sahipliği yaptı.
Kurultay sonrası Romanya Cumhuriyetinde Bükreş’te Romanya-Türkiye Ticaret ve Sanayi odası başkanı Tamer Atalay ve çalışma arkadaşları bizleri çok iyi bir şekilde ağırladılar. Kafilemiz bu bölgelerde Makedonya’da Yunanistan’da tarihi turistik yerleri gezdi. Güzel anılarla ayrıldık’ bir sonraki kurultay için şimdiden hazırlanıyoruz’ dedi.
Turan kurultayına Muğla’dan katılan aktivist Aydın Çelebi Turan kurultayı için Macaristan’da bulunmak hayalim gerçek oldu, bütün Türklerin bir devlet olduğu günleri göreceğiz inşallah dedi.
TURAN KURULTAYI SONUÇ BİLDİRGESİ..
Sonuç bildirgesi ana teması: Köklere inemezseniz göklere yükselemezsiniz..
Hedefi: 21. Yüzyıl Türk Asrı Olacaktır…
Macaristan’ın Başkenti Budapeşte yakınlarında Bugac’ta düzenlenen TURAN KURULTAYI’nda Türk soyundan gelen Macar, Azeri, Avar, Başkurt, Bulgar, Balkar, Buryat, Çuvaş, Gagavuz, Kabardino, Karaçay, Karakalpak, Kazak, Kırgız,Kumuk, Moğol, Nogay, Oğuz, Özbek, Tatar, Tuva, Türkmen, Uygur ve Yakut boyları bir araya gelerek aşağıdaki kararları almıştır…
1) Ümitlerimizi yeşerten Türk Devletler Teşkilatı’nın kurulması memnuniyetle karşılanmıştır.
2) Bütün dünyaya adından bahsettiren Türk Devletler Teşkilatı daha aktif hâle getirilmelidir.
3) Bu bağlamda Türk Devletler Teşkilatının ikinci ve üçüncü halkaları mutlaka kurulmalıdır.
4) Teşkilatın kurulacak ikinci ve üçüncü halkalarında, “Türk Devletler Teşkilatında biz neden yokuz” diyen pek çok devlet gibi, Balkanlar’dan Moğolistan’a, Uyguristan’dan-Kore’ye kadar bütün akraba toplulukları yer almalıdır.
5) Bunun dışında; Özellikle Balkan Türkleri olmak üzere, Kamboçya’dan-Sri Lanka Türklerine, Pakistan ve Himalaya’daki Türklerden, Girit Türklerine, Libya’da ki Türklerden-Irak’taki Türkmenelindeki Türklere, Romanya Türklerinden-Kırım’a, Nijer’de yaşayan Tuaregler’den-Doğu Afrika’da ve Ortadoğu’da yaşayan Osmanlı Türkü’nün torunlarına, Sibirya’dan Kafkaslara, Tacikistan’a kadar hiçbir oba ve aşiretleri dışarıda bırakmadan temsilci alınması zarûrî olmuştur.
6) İşte öyle bir yapıya büründürülecek Türk Devletler Teşkilatı’nın önemli çalışması hâline gelen TURAN KURULTAYI için teklifimiz; bundan böyle dönüşümlü olarak her iki yılda bir diğer Türk Cumhuriyetlerinin birinde, olimpiyat oyunlarıyla, ekonomik ve kültürel oturumlarıyla kısaca her yönüyle icrâ edilmelidir.
7) Bugün Türk Devletler Teşkilâtının kurulması gibi; Turan Birliğini kurma mücâdelesi için, tam 100 yıl önce şehit düştüğü 4 Ağustos 1922’ye kadar, işgaldeki Türk Devletlerini kurtararak TURAN bayrağı altında biraraya getirmek isteyen Enver Paşa unutulmamalıdır. Anıtı dikilmeli, hayatı ve mücadelesi film yapılarak gelecek nesillere aktarılmalıdır.
8)Türk Devletler Teşkilatının bünyesinde ortak ordu, ortak pazar ve ortak parlamento kurulmalı ve üçer aylık dönemlerde Macaristan Parlamentosunda toplanarak yapılan çalışmalar gözden geçirmelidir.
10) Yine TDT bünyesinde Türk Dünyası Stratejik Araştırmalar Merkezi ve Türk Dünyası Araştırmalar Enstitüsü,Türk Dünyası Akademisyenler Birliği, Türk Dünyası Tarım Birliği (hayvancılık dahil), Tür Dünyası Sağlık Teşkilatı ve Türk Dünyası Arama Kurtarma (TÜDAK) kurulmalıdır.
11) Türk Dünyası Ekomomik Formu iki yılda bir Türk Dünyasının kalbi konumundaki Aşkabat’ta yapılmalıdır.
12) Türk Dünyası Bilim Olimpiyatları iki yılda bir Özbekistan’da icra edilmelidir.
13) Türk Dünyası Uzay Araştımaları Enstitüsü kurularak Kazakistan’da her yıl toplanmalıdır.
14) Türk Teknofest Festivali her yıl Türkiye’de yapılmalıdır.
15)Türk Dünyası Yüksek Öğrenim Kurumu kurulmalı, Türk Dünyasındaki üniversitelerin denkliği için üniversitelerde ıslah çalışmaları yapılmalıdır.
16) Türk Dünyası Hekimler Birliği Kurularak her yıl Azerbaycan’da bir araya gelmelidir.
17) Türk Dünyası Bilim Ödülleri düzenlenmeli ve iki yılda bir yapılan Turan Kurultayında sahiplerine takdim edilmelidir.
18) Türk Dünyası Film Festivali ve Türk Dünyası Erovizyon Müzik yarışmaları dönüşümlü olarak Kırgızistan’da birer yıl arayla yapılarak dereceye girenlere ödülleri verilmelidir.
19) Merkezi İstanbul’da olan Türk Dünyası Belediyeler Birliği “iş birliği-güç birliği” kapsamında genişletilerek, en küçük belediyelere kadar bütün Türk Dünyasını kapsayacak şekilde dizayn edilmelidir.
21) “Tarihini bilmeyen milletlerin coğrafyasını başkaları çizer” düsturuyla, Türk Dünyası ortak tarihi yeniden yazılmalıdır. Bunun İçin “Millî Tatihçiler Şurâsı” âcilen kurulmalıdır.
22) Başta Doğu Türkistan olmak üzere Musul-Kerkük, Kıbrıs, Kırım, Batı Trakya gibi Türk Bölgelerinin statüleri uluslararası platformlarda sürekli dile getirilerek, layık oldukları konuma gelene kadar dünya gündeminde kalmaları sağlanmalıdır.