Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali Devam Ediyor

17.10.2023
0
A+
A-

Dini sohbetlerin önemli ismi Nihat Hatipoğlu, Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali’nde “Dosta Doğru” söyleşisini önceki akşam Fırat Türkmen ve Ahmet Fescioğlu dinletisiyle Kurşunlu Meydanı’nda gerçekleştirdi

Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali Devam Ediyor

Dini sohbetlerin önemli ismi Nihat Hatipoğlu, Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali’nde “Dosta Doğru” söyleşisini önceki akşam Fırat Türkmen ve Ahmet Fescioğlu dinletisiyle Kurşunlu Meydanı’nda gerçekleştirdi. Hatipoğlu dünyanın gündemine de değindi. Gazze’deki zulme sessiz kalamayan Hatipoğlu, “Kan dökülmesi dursun, insanlar konuşarak anlaşsın” diye konuştu ve Gazze için dua etmeyi de ihmal etmedi. Sur Kültür Yolu Festivali’nin üçüncü günü olan 16 Ekim Pazartesi günü ( bugün) ise Nihat Hatipoğlu tekrar Diyarbakırlılarla buluşacak. Nihat Hatipoğlu “Dosta Doğru” söyleşisini Grup Hayber ve Grup Mevlana dinletisiyle Kurşunlu Meydanı’nda gerçekleştirecek.

GASTRONOMİ ETKİNLİKLERİ, SİNEMA GÖSTERİMLERİ, ASTRONOMİ SUNUMLARI…

 

Sur Kültür Yolu Festivali kapsamında Yenikapı Caddesi’nde birbirinden lezzetli ve eğlenceli gastronomi etkinliklerine ev sahipliği yapıyor. Pazar günü “Üniversiteliler Yarışıyor” yemek yarışması, “Nine Bana Öğretsene” yemek yarışması Diyarbakır halkının katılımıyla gerçekleşirken, Elif Korkmazel Ve Cüneyt Ateş’in sunuculuğunda “Tandır Başında Diyarbakır” gastronomi etkinliği bölge halkının yoğun ilgisiyle karşılandı. “Hatıramdan Damağıma Diyarbakır Mutfağı” Eyüp Kemal Sevinç ve Münevver Aslanhan’ın sunumuyla dinleyenlerin beğenisini kazandı.  Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde “Direniş: Karatay” filminin sinema gösterimi yapıldı. Dokuma ve Çömlek Atölyesi Sur Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıf Başkanlığı Sur Aile Destek Merkezi binasında dikkat çekti. Diyarbakır Kent Müzesi Cemil Paşa Konağı’nda ise “Geçmişin Işığında Ustaların Elinden Geleneksel El Sanatları Atölyeleri Filografi” bakır işleme, ebru, baston yapımı, ipek dokumacılığı etkinlikleri gerçekleşti. Ayrıca Zeynep Kızıl eğitmenliğinde “Çini Seramik Süsleme Workshop”u düzenlendi. 

Sur Kültür Yolu Festivali’nde sanatçı Garip Ay’ın ebru teknesinde oluşturduğu “Ebru Mapping Gösterisi”ni şehrin sembolik yapılarından biri olan Ulu Cami ön kapısına gerçek zamanlı olarak yansıtıldı. “Gökyüzü Gözlem Şenliği”, “Gökyüzü Gece Gözlemleri”, “Planetaryum Gösterileri ve Astronomi Sunumları” ise Keçi Burcu Teras’ta meraklılarının ziyaretine sunuldu.

 

FARK YARATAN KADINLAR, ERMENİ BESTEKELAR, STEVE McCURRY SERGİLERİ

 

Sur Kültür Yolu’nda 17’inci yüzyılda inşa edilen Mar Petyun Keldani Keldani Katolik Kilisesi, “Fark Yaratan Kadınlar Fotoğraf Sergisi”ne ev sahipliği yapıyor. Türkiye Jokey Kulübünce hazırlanan sergide, erkek egemen sektörlerde, kadın istihdamı konusunda farkındalık yaratmak amaçlanıyor ve başarılarıyla ön plana çıkan kadınlar konu alınıyor.  

Mar Petyun Keldani Kilisesi’nin yanında yer alan Surp Gıragos Kilisesi’nde ise Rahmetli Mustafa Kamil Dürüst’e ait musiki tarihine önemli katkılarda bulunmuş değerli Ermeni bestekarların Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağışlanan nota koleksiyonu ziyaretçilerle buluşuyor. Kliselere yakın konumda yer alan tarihi Paşa Hamamı’nda ise “Antik Çağdan Günümüze Koku Kültürü Sunumu” gerçekleşiyor. Diyarbakır Sur Kültür Yolu Festivali aracılığıyla Steve McCurry’nin belge niteliği taşıyan 51 eşsiz fotoğrafı sene sonuna kadar Keçi Burcu Sanat Merkezi’nde sergilenmeye başladı. McCurry’nin son 30 yıldaki işlerine yer verilen sergide; Sri Lanka’ya seyahatiyle başladığı ‘’Muson Yağmurları’’ projesinden, Uzak Doğu ve Ortadoğu ülkelerine gerçekleştirdiği sehayatlerde çektiği fotoğrafların yanı sıra, Körfez Savaşı, 11 Eylül, Beyrut İç Savaşı, Sovyet Rusya-Afganistan gibi tarihi olayları gözler önüne seren fotoğraflar yer alıyor. Ayrıca, sanatçının İstanbul’da çektiği fotoğraflar ile Türkiye’nin tek magnum fotoğrafçısı Ara Güler’in portresi de sergileniyor. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.

error: Content is protected !!